Stačí poslouchat své tělo?

Stačí poslouchat své tělo?
Pod včerejším příspěvkem o hubnutí a důležitosti výběru kvalitních potravin se strhla diskuse od absolventa vysoké školy života, že z toho hubnutí děláme velkou vědu, všechno to jsou kecy a pro hubnutí přece stačí poslouchat svoje tělo. Problém je ale ten, že opravdu ne každému jeho tělo říká „dej si brokolici“…

Velké části lidí, kteří bojují s nadváhou a obezitou, jejich tělo spíš říká „dej si tři donuty s čokoládovou náplní a zapij to dvěma litry sladké Coca-coly“.

Proč tomu tak je?

Může za to evoluce, kdy po naprostou většinu naší evoluční historie byl problém nedostatek potravin (neúrody, hladomory, války) a teprve až od cca roku 2012 začal být poprvé v historii celosvětově větší problém nadbytek potravin než jejich nedostatek. Přirozený výběr tak celou historii upřednostňoval lidi s „obezigenní“ genetickou výbavou, která podporuje akumulaci tukové tkáně, brání její odbourávání a tím umožňuje lepší přežití v období hladu a nedostatku potravin.

Jak se to projevuje?

  • vyšší pocit hladu a nižší pocit sytosti
  • chuťové preference sladkých a tučných jídel
  • nižší klidový i postprandiální výdej energie
  • nižší spontánní pohybová aktivita
  • vyšší utilizace živin do tukové tkáně aj.

Co byla ale evoluční výhoda v průběhu naší historie a nedostatku potravin, je nyní velký problém v prostředí plném nadbytku potravin a to zejména těch vysoce průmyslově zpracovaných, které jsou levné, snadno dostupné a obsahují na svůj malý objem vysoké množství energie. V dnešním obezitogenním prostředí se tak opravdu nemohou všichni spoléhat na signály svého těla.

K rozvoji obezity sice dochází až interakcí genů s ovlivnitelnými faktory vnějšího prostředí (jídelníček, pohyb, spánek,…),protože náš životní styl ovlivňuje naši genovou expresi, nicméně dávat obézním lidem rady založené na „podle sebe soudím Tebe“ je opravdu nesmysl. Je hezké, že jste sami zhubli třeba 20 kg tím, že jste poslouchali své tělo, ale je hloupé si myslet, že tělo morbidně obézního člověka mu říká to stejné, co Vaše tělo říká Vám.

NADCHÁZEJÍCÍ: 
vzdělávací akce

V sobotu se také uskuteční on-line webinář pro vytrvalostní sportovce: