Hubnutí není o tom jíst málo, ale o tom jíst dobře.
Když se naučíte jíst dobře, pak budete asi velmi překvapení, že i při redukční dietě a v kalorickém deficitu budete mít najednou jídla možná dokonce ještě více než předtím, a přitom budete hubnout a bude to pro Vás udržitelné. Jak je to možné?
Je tomu tak proto, že většina méně vhodných („nezdravých“)potravin, jako jsou polotovary, fast-foody, uzeniny, sladké pečivo a cukrovinky, slazené nápoje a dalších ultra-zpracované potraviny, obsahují zpravidla na malý objem, který Vás nezasytí, velké množství koncentrované energie. Jedná se o tzv. prázdné kalorie. To znamená, že kromě energie ve formě rafinovaných sacharidů a tuků obsahují tyto potraviny jen minimum výživných a pro organismus prospěšných látek, jako jsou např. kvalitní bílkoviny, vláknina, mikronutrienty apod.
Naopak, pokud se naučíte jíst dobře a preferovat minimálně průmyslově zpracované potraviny a vhodnější alternativy potravin, které zpravidla obsahují na svůj objem mnohem méně energie a zároveň ale mnohem více tělu prospěšných látek - kvalitní bílkoviny, vlákninu, mikronutrienty, fytonutrienty apod., zpravidla Vás takové potraviny mnohem více zasytí a redukční dieta pro Vás tak bude mnohem udržitelnější a nebude to žádné hladovění a utrpení.
Je jen na Vás, za co své kalorie v kalorickém deficitu „utratíte“, jestli budete v dietě hladovět anebo jíst objemově vydatnou a zdraví prospěšnou stravu a k tomu ještě hubnout. Naši klienti v nutriční poradně jsou často překvapení, že mají v redukční dietě najednou hodně jídla :)